EVALUASI MUTU FISIK DAN UJI IRITASI KOSMETIKA LULUR DENGAN MEMANFAATKAN BONGGOL NANAS SEBAGAI BAHAN AKTIF
Abstract
The pineapple variety used in this research was queen pineapple. Pineapple processing produces waste in the form of pineapple tubers. The aim of this research is to make cosmetic scrubs with the active ingredient queen variety pineapple weevil (Ananas cosmosus L) and to determine the results of physical quality tests and determine the safety/irritation of body scrub preparations from pineapple weevils. This scrub preparation is made with three formulas using different concentrations of pineapple weevil powder, namely 5%, 7% and 9%. Physical quality tests of scrub preparations include organoleptic tests, homogeneity tests, pH tests and spreadability tests. Based on the results of the physical quality test, it shows that the formula with a pineapple weevil active substance concentration of 5% and the formula with a pineapple weevil active substance concentration of 7% is a formula that meets the physical quality test standards. Irritation/safety tests were carried out on rabbits and showed that the scrub preparation did not cause irritation, the degree index produced for all preparations tested was 0 (no irritation)
References
Al-Haq, F. A.-S., Yuliawati, K. M., & Lukmayani, Y. (2022). Penelusuran pustaka ekstrak bonggol dan kulit buah nanas (Ananas comosus L. Merr.) sebagai antibakteri. Bandung Conference Series: Pharmacy, 2(2), 145–153. https://doi.org/10.29313/bcsp.v2i2.3626.
Azkiya, Z., Ariyani, H., & NuFgraha, T. S. (2017). Evaluasi sifat fisik krim ekstrak jahe merah (Zingiber officinale Rosc. var. rubrum) sebagai anti nyeri. JCPS (Journal of Current Pharmaceutical Sciences), 1(1), 12–18.
Fatwani, E. F., & Sari, R. (2023). Skrining fitokimia dan uji antioksidan ekstrak daun cabai rawit (Capsicum frutescens L.). Jurnal Buana Farma, 3(1), 37–40. https://doi.org/10.36805/jbf.v3i1.780
Handoyo, L. Y., & Pranoto, M. E. (2020). Pengaruh variasi suhu pengeringan terhadap pembuatan simplisia daun mimba (Azadirachta indica). Jurnal Farmasi Tinctura, 1(2), 45–54. https://doi.org/10.35316/tinctura.v1i2.988
Isfianti, D. E. (2018). Pemanfaatan limbah kulit buah jeruk nipis (Citrus aurantifolia) dan daun kelor (Moringa oleifera Lamk) untuk pembuatan lulur tradisional sebagai alternatif “green cosmetics”. Jurnal Tata Rias, 7(2), 74–86.
Kumaunang, M., & Kamu, V. (2010). Aktivitas enzim bromelin dari ekstrak kulit nenas (Ananas comosus). The Activity of Bromelin Enzyme Isolated from Pineapple (Ananas comosus) Fruit Skin.
Listiah, E. (2006). Uji iritasi salep minyak atsiri kayu manis (Cinnamomum cassia Ness. ex Bl) dalam basis salep larut air terhadap kelinci jantan.
Milenia, N. A. (2021). Uji iritasi sediaan gel hand sanitizer minyak atsiri kulit jeruk kalamansi (Citrus microcarpa Bunge) pada kelinci putih jantan (Oryctolagus cuniculus).
Nasional Dewan Standardisasi, SNI. (1996). Sediaan tabir surya 16-4399-1996).
Nasution, Z., Nst, M. A., & Hareva, P. F. (2022). Formulasi dan uji stabilitas fisik sediaan lulur krim ekstrak daun pandan wangi (Pandanus amaryllifolius Roxb.). Herbal Medicine Journal, 5(2), 31–38. https://doi.org/10.58996/hmj.v5i2.71
Ngginak, J., Apu, M. T., & Sampe, R. (2021). Analisis kandungan saponin pada ekstrak serat matang buah lontar (Borassus flabellifer Linn). Bioedukasi: Jurnal Pendidikan Biologi, 12(2), 221. https://doi.org/10.24127/bioedukasi.v12i2.4451
Noer, S., Pratiwi, R. D., & Gresinta, E. (2018). Penetapan kadar senyawa fitokimia (tanin, saponin, dan flavonoid) sebagai kuersetin pada ekstrak daun inggu (Ruta angustifolia L.). Jurnal Eksakta, 18(1), 19–29. https://doi.org/10.20885/eksakta.vol18.iss1.art3
Octora, D. D., Situmorang, Y., & Marbun, R. A. T. (2020). Formulasi sediaan sabun mandi padat ekstrak etanol bonggol nanas (Ananas comosus L.) untuk kelembapan kulit. Jurnal Farmasimed (JFM), 2(2), 77–84. https://doi.org/10.35451/jfm.v2i2.369
Permenkes RI. (2016). Peraturan Menteri Kesehatan Republik Indonesia Nomor 147 Tahun 2016.
Prabandari, R. (2019). Formulasi dan uji stabilitas sediaan lulur dari rimpang kunyit (Curcuma longa Linn). Viva Medika: Jurnal Kesehatan, Kebidanan dan Keperawatan, 10(2), 52–58. https://doi.org/10.35960/vm.v10i2.435
Rahmat, D., Jufri, M., Salim, S., & Wathoni, N. (2015). Peningkatan aktivitas antimikroba ekstrak nanas (Ananas comosus (L.) Merr) dengan pembentukan nanopartikel. Jurnal Sains dan Kesehatan, 1(5), 236–244. https://doi.org/10.25026/jsk.v1i5.45
Rusmin, R. (2020). Formulasi dan uji mutu fisik sediaan lulur krim dari serbuk kemiri (Aleurites moluccana (L.) Willd.). Yamasi Journal, 4(1), 47–57.
Suhartini. Tahir, M. (2025). Uji Stabilitas, Aktivitas dan Keamanan Sediaan Serum Skin Care mengandung Sarang Burung Walet (Collocalia fuciphaga). Jurnal Mitrasehat, 15(1), 815–824.
Sulaksmono, M. (2006). Keuntungan dan kerugian patch test (uji tempel) dalam upaya menegakkan diagnosa penyakit kulit akibat kerja (occupational dermatosis), 1–6.
Sudarmanto, I. G., & Jirna, I. N. (2023). Lulur tradisional daun sirsak menghambat pertumbuhan bakteri Staphylococcus aureus. CV Mitra.
Copyright (c) 2025 Suhartini tansri

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.